Werelddiabetesdag: Belg buist op kennis van diabetes

9 op 10 vinden diabetes ernstige ziekte, maar 4 op 10 kennen symptomen niet

Op 14 november is het Werelddiabetesdag, een aandoening waar ongeveer een tiende van de Belgen mee kampt. Dat aantal neemt al jaren gestaag toe, maar toch is er nog veel onwetendheid. Om de bewustwording een handje te helpen, peilde Dexcom, producent van glucosesensoren, naar de diabeteskennis van de Belg. Blijkt dat de overgrote meerderheid (87%) diabetes als een ernstige ziekte beschouwt, maar ook dat we niet goed zo weten wat dat juist betekent: we halen 4/10 op basiskennis, en zelfs geen 3/10 als het gaat over de diabetestypes. Meer (zelf)kennis zou natuurlijk de eerste stap zijn in de strijd tegen de opmars van diabetes.

Naar aanleiding van Werelddiabetesdag deed Dexcom een bevraging bij 1.000 Belgen* over hun kennis en ervaring met diabetes. En dat leverde een aantal opmerkelijke conclusies op:

  • 87% van de Belgen beschouwt diabetes als een ernstige ziekte, met een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van mensen die de aandoening hebben (7,6/10).
  • Ondanks we diabetes bijzonder ernstig nemen, is de kennis van de aandoening erg beperkt met een algemene kenniscore van 4,1 op 10 en nagenoeg 4 op de 10 Belgen die aangeven dat ze eigenlijk niet goed weten wat het inhoudt en de symptomen niet kennen.
  • Een van de grootste misverstanden vandaag is dat je diabetes (type 2) krijgt door teveel suiker te eten: de helft van de Belgen (52%) denkt onterecht dat dit het geval is.

Erkenning, maar minder herkenning

De Belg is ervan overtuigd dat diabetes een zware impact heeft. Zo vinden 8 op de 10 Belgen (79,6%) dat diabetes ‘een belangrijk probleem in de samenleving’ vormt, slechts 8,7% vindt van niet. Diabetes wordt ook door maar liefst 87% als een ernstige ziekte beschouwd, met een zware impact op het dagelijks leven. Zo geeft de Belg gemiddeld 7,6 op 10 om de ernst voor een patiënt weer te geven. De 3 voornaamste redenen hiervoor zijn dat het vrijheidsbeperkend is, je er constant rekening mee moet houden, en dat het bijkomende gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Een minderheid van 9,7% schat de impact lager in (0-5 op 10). Dat denken ze omdat er vandaag heel goede oplossingen zijn om je diabetes te managen, en je met een gezonde levensstijl de symptomen goed kan beheersen.

Prof. Dr. Pieter Gillard, endocrinoloog bij het UZ Leuven: “Diabetes is inderdaad een ernstige ziekte, omdat de persoon de aandoening doorgaans levenslang meedraagt en er mogelijk een belangrijke impact is op de algemene gezondheid. Toch is de impact op het dagelijkse leven van mensen zeer wisselend van persoon tot persoon, afhankelijk van de manier waarop het al dan niet lukt de ziekte en haar effecten onder controle te houden.

Gebrekkige kennis en misverstanden

In België worden ongeveer 750.000 mensen behandeld voor diabetes, flink meer dan de meeste mensen inschatten. Slechts 7,6% duidt het juiste cijfer aan, volgens 41% ligt het lager, 16,8% denkt hoger.

Gemiddeld behalen de Belgen op algemene basisvragen een kennisscore van 4,1 op 10. ​ 37% geeft dan ook toe niet goed te weten wat diabetes inhoudt. Gevraagd of men op de hoogte is van klachten die wijzen op diabetes, antwoordt 56% bevestigend, tegen 37% die geen klachten kan benoemen. Wat betreft de types diabetes: 49,5% zegt te weten welke soorten er bestaan, 44% kan dat niet.

Diabetes heeft dan ook het nadeel van de extra complexiteit in types. En dat is duidelijk een probleem voor de Belg. Meer dan driekwart (76,7%) geeft aan het verschil niet (goed) te kennen, tegenover 23,3% die zegt van wel. 13,7% heeft nog nooit van beide types gehoord. Als er verder gevraagd wordt naar de kenmerken of oorzaken van de beide types, neemt de gemiddelde kennisscore rond de types af tot 2,9 op 10.

Prof. Dr. Gillard: “Diabetes komt inderdaad voor onder de vorm van verschillende types, waarvan de meest frequente type 1 en type 2 diabetes zijn, naast vele andere minder frequente vormen zoals bijvoorbeeld diabetes tijdens de zwangerschap. In onze sensibilisering wordt er daarom veel aandacht besteed aan deze verschillen. Dat is erg belangrijk want elk type heeft immers zijn specifieke aanpak en noden.”

Over diabetes doen er ook nog altijd heel wat misverstanden de ronde. Zo denkt 27,3% dat diabetes gelinkt is aan een te lage suikerspiegel (37,7% weet dat dit niet zo is). Meer dan de helft (52,1%) denkt dat mensen die veel suiker eten een groter risico lopen om diabetes te ontwikkelen, slechts 27,3% weet dat dat niet klopt. Verder weet bijna de helft (48,8%) niet dat je als diabeet op een andere manier je rijbewijs moet halen, maar 16,5% is daarvan wel op de hoogte. En dat er meer mannen met diabetes zijn dan vrouwen, is geweten bij 22,7%, terwijl 21% het tegendeel denkt.

Diabetes volgens de Belg

Wanneer de Belg gevraagd werd naar de symptomen, behandelingen en oorzaken van diabetes type 2, resulteerde dat in de volgende top 3:

Perceptie symptomen

Perceptie behandelingen

Perceptie oorzaken diabetes type 2**

veel dorst (52,4%)

insuline inspuiten (75,8%)

obesitas (54,6%)

vermoeidheid (48%)

gezond eten (63,9%)

dieet met te veel suiker (41,7%)

verminderd zicht (40,2%)

lichaamsbeweging (46,9%)

gebrek aan lichaamsbeweging (38,8%)

Prof. Dr. Gillard: “De symptomen die volgens de Belg samengaan met diabetes komen overeen met symptomen die we inderdaad waarnemen wanneer de diagnose wordt gesteld. Vermagering is een ander belangrijk symptoom. Zeer belangrijk is echter dat type 2 diabetes in de helft van de gevallen zonder symptomen wordt vastgesteld, dus eerder tijdens een routine bloedname of spijtig genoeg ook vaak wanneer mensen geconfronteerd worden met een complicatie van de ziekte zoals hart of herseninfarct of een slecht helende voetwonde.

De behandeling van type 2 diabetes bestaat voor een belangrijk deel uit aanpassing van eet -en leefgewoonten, voldoende lichaamsbeweging en vaak medicatie. Type 2 diabetes heeft een relatie met overgewicht en ongezonde voedingsgewoonten. Belangrijk is wel aan te stippen dat ook een genetische aanleg een belangrijke rol speelt. Deze genetische aanleg kan soms zo belangrijk zijn dat ook mensen met een heel gezonde levensstijl ook type 2 diabetes krijgen.”

Tot slot zegt 73% dat er vandaag in België meer mensen zijn met diabetes in vergelijking met 20 jaar geleden, 8,4% denkt evenveel en slechts 3,7% denkt minder. Als voornaamste redenen denken we aan de toename van overgewicht onder de bevolking (69,7%), ongezonder leven (66,5%), betere opsporing dan vroeger (52,0%), een zittend bestaan (50,2%). Ruime een derde klasseert diabetes als welvaartsziekte (36,0%).

Prof. Dr. Gillard: Diabetes is een frequent en belangrijk gezondheidsprobleem. We kunnen echter veel problemen die de ziekte veroorzaakt voorkomen als we tijdig de diagnose stellen. Dit is zo voor beide vormen van diabetes. Daarom zijn er blijvende inspanningen nodig om de kennis rond het risico op diabetes, symptomen enz. te delen met de algemene bevolking.

#seediabetes - een duidelijk beeld

Om meer zichtbaarheid te creëren voor diabetes sloeg Dexcom de handen in mekaar met bekend tattoeerder Sven Rayen van Studio Palermo. Die maakte een speciaal ontwerp voor de klever van het Dexcom ONE1glucosemonitoringssysteem waarmee de sensor extra op de huid bevestigd wordt. Het doel? Meer visibiliteit creëren voor diabetes en mensen met de aandoening een uniek platform bieden om hun ervaringen te delen via de hashtag #seediabetes.

*Online bevraging uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgen

** Bij de Belgen die aangaven al van diabetes type 2 gehoord te hebben

 

---- Einde persbericht ----

Over Dexcom

DexCom, Inc. stelt mensen in staat diabetes real time te monitoren door middel van innovatieve continue glucose monitoring (CGM) systemen. Met het hoofdkantoor in San Diego, Californië, en met vestigingen in heel Europa, heeft Dexcom zich ontwikkeld tot een leider in diabeteszorgtechnologie. Door te luisteren naar de behoeften van gebruikers, zorgverleners en zorgaanbieders, vereenvoudigt en verbetert Dexcom het diabetesbeheer over de hele wereld. Voor meer informatie over Dexcom CGM, bezoek www.dexcom.com.

 

© 2022 Dexcom, Inc., Dexcom en Dexcom ONE zijn geregistreerde handelsmerken van Dexcom, Inc. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle rechten voorbehouden.

1 Als uw glucosewaarschuwingen en -waarden van Dexcom ONE niet overeenkomen met symptomen of verwachtingen, moet u een bloedglucosemeter gebruiken om behandelbeslissingen te nemen.

Els Bruyninckx

Co-founder & Partner, Wyngs

 

Ontwerp Sven Rayen, Studio Palermo
Ontwerp Sven Rayen, Studio Palermo

 

Dexcom glucosesensor
Dexcom glucosesensor

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Dexcom BE

About DexCom, Inc. 

DexCom, Inc. empowers people to take control of diabetes through innovative continuous glucose monitoring (CGM) systems. Headquartered in San Diego, California, and with operations across Europe and parts of Asia-Pacific, Dexcom has emerged as a leader of diabetes care technology. By listening to the needs of users, caregivers, and providers, Dexcom simplifies and improves diabetes management around the world. For more information about Dexcom CGM, visit www.dexcom.com.

Neem contact op met

els@wyngs.be

www.dexcom.com